Blahopřejeme finalistům soutěže Faktor E*

14. červen

Blahopřejeme finalistům soutěže Faktor E*

Osm měsíců bojovalo pět středoškolských týmů z Pardubicka v soutěži FAKTOR  E*. Jejich úkolem bylo navrhnout co nejefektivnější úsporná opatření na svých školách. Nejlépe si poradil  tým z pardubického Gymnázia Dašická. Jako druhý nejlepší byl vyhodnocen projekt studentů z Gymnázia Žamberk. Třetí místo bylo přiznáno dvěma týmům:  z SPŠE Pardubice a Gymnázia Jevíčko.

„Studenti z Gymnázia Dašická zaujali hned splněním prvního úkolu. Kromě povinné části připravili velmi zdařilou vizualizaci školy. K dalším úkolům pak přibyla i videa. Od začátku soutěže jim však „dýchal na záda“ tým z Žamberku. Jejich závěrečná hodnocení variantních řešení každého úkolu byla vždy doplněna výborně zpracovanými výpočtovými soubory,“ vysvětluje rozhodnutí poroty Roman Miklík, ze společnosti ENESA, která je dodavatelem energetických služeb se zárukou úspor (EPC) v Pardubickém kraji a  organizátorem soutěže.

Diplomy a hodnotné ceny převzali vítězové z rukou krajské radní zodpovědné za investice a majetek Ludmily Navrátilové, vedoucího odboru majetkového, stavebního řádu a investic Michala Votřela a ředitele společnosti ENESA a.s. Iva Slavotínka. „Popravdě jsem velmi příjemně překvapená, že se studenti zapojili s takovým nadšením a úkoly plnili i nad rámec zadání,“ vyzdvihla soutěžící studenty radní Ludmila Navrátilová. „Znalosti, které při soutěži získali, mohou skvěle využít i ve svém životě,“ dodala.

Obdobná soutěž se konala ve školách na Praze 13, které stejně jako ty pardubické, šetří energii díky realizaci úsporných opatření metodou EPC. „Cílem těchto našich podprůrných aktivit je ukázat studentům, že šetřit energii neznamená jen zhasínat v koupelně a že to vlastně může být i zajímavé“ vysvětluje Ivo Slavotínek, ředitel společnosti ENESA.

Projekt energetických služeb se zárukou úspor běží v Pardubickém kraji již od roku 2007. „Do úsporných opatření v rámci projektu EPC i v objektech nemocnic nebo ústavů sociální péče bylo investováno 138 mil. Kč. Tato investice se však během 12 let vrátí ve formě dosažených a smluvně garantovaných úspor energie. Jelikož garantované úspory jsou vyšší než investice do modernizace, kraj vydělá ještě 72,3 mil. korun navíc“ shrnuje Michal Votřel, vedoucí odboru majetkového, stavebního řádu a investic.