PŘES 129 MILIONŮ KORUN UŠETŘIL ZA ENERGIE MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

25. březen

PŘES 129 MILIONŮ KORUN UŠETŘIL ZA ENERGIE MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
PŘES 129 MILIONŮ KORUN UŠETŘIL ZA ENERGIE MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Významná úspora se kraji podařila během posledních šesti let díky energeticky úspornému projektu metodou EPC. Jeho spuštění předcházelo provedení energeticky úsporných opatření za 129 milionů korun. Kraj investici splácí z budoucích úspor energie, které má smluvně garantovány po dobu 10 let poskytovatelem, společností ENESA z ČEZ ESCO

Moravskoslezský kraj zainvestoval do energeticky úsporných projektů po Pardubickém kraji a Praze nejvíce v republice. Tyto projekty jsou řešeny metodou energetických služeb se zárukou úspor. „Veškeré investice měly smysl. Nové technologie jdou rychle dopředu a bylo by krátkozraké po nich nesáhnout. Kromě toho, že se modernizací zhodnotil krajský majetek, daří se nám na energiích uspořit více, než se čekalo. Vložené investice se tak samy bez problémů splácejí. Jen loni kraj ve srovnání s rokem 2010 ušetřil více než 21, milionů korun, což je o dva miliony více, než nám poskytovatel smluvně zaručil,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Úspory jsou výsledkem rozsáhlé rekonstrukce, která proběhla v roce 2012 ve 13 objektech v majetku kraje. V nemocnicích v Třinci a v Havířově byla zrušena centrální výroba páry, nyní vytápění nemocnic kompletně obstarávají místní teplárny. V obou nemocnicích byly vybrané radiátory osazeny termostatickými ventily. V havířovské nemocnici se rekonstrukce dočkalo i veřejné osvětlení. Staré typy byly vyměněny za moderní úsporná svítidla. Na většině vodovodních baterií jsou nyní instalovány úsporné perlátory a WC jsou doplněna o průtokové regulátory WC stop.  

Součástí projektu je kromě nemocnic také 10 škol. Ve čtyřech z nich došlo k významné modernizaci vytápění, ve všech pak byly málo účinné žárovky a zářivky vyměněny za LED svítidla. Také faktury za vodné a stočné jsou nyní nižší.

Ve školách byl instalován systém individuálního nastavení teplot v jednotlivých místnostech (IRC – individual room control), který v těchto typech objektů patří k nejefektivnějším organizačním úsporným opatřením. Díky termoelektrickým hlavicím, kterými jsou osazena otopná tělesa, lze dálkově nastavit a udržovat v každé místnosti teplotu v závislosti na způsobu a času využití. Znamená to, že na chodbách a v tělocvičnách lze udržovat nižší teplotu než ve třídách a v kancelářských prostorách. Přes den se topí více než v noci a o víkendech. IRC systém je účinný způsob, jak zamezit přetápění při zachování teplotního komfortu. Veškerá data z hlavic proudí do dispečinku, kde jsou zaznamenávána a archivována. Na jejich základě jsou pak navrhována další možná úsporná opatření.

Z loňské roční úspory téměř 8 % představují ušetřené provozní náklady. „Díky modernizaci zařízení šetří kraj i náklady na opravy, údržbu a obsluhu,“ vysvětlil generální ředitel společnosti ENESA Václav Taubr a dodal: „Jsme rádi, že se daří dosahovat smluvně garantované úspory. Děje se tak velkou měrou i díky proaktivnímu přístupu zástupců kraje.“

Kraj i poskytovatel investují vyšší úspory zpět do objektů. V roce 2016 byla provedena rekonstrukce svítidel na chodbách budovy Střední odborné školy v Kopřivnici. ENESA na tyto úpravy přispěla částkou 160 tisíc korun.