EPC PROJEKT V ČVUT PRAHA BODOVAL V SOUTĚŽI CHYTRÁ MĚSTA

12. prosinec

EPC PROJEKT V ČVUT PRAHA BODOVAL V SOUTĚŽI CHYTRÁ MĚSTA
EPC PROJEKT V ČVUT PRAHA BODOVAL V SOUTĚŽI CHYTRÁ MĚSTA

Porota soutěže Chytrá města 2020 ocenila energeticky úsporný projekt ČVUT v Praze

V polovině prosince byly vyhlášeny výsledky soutěže Chytrá města 2020. Vítězem kategorie „projekt pro města do 50 000 obyvatel“ byl vyhodnocen energeticky úsporný projekt v devíti areálech menz a kolejí ČVUT v Praze, díky němuž univerzita ušetří 22 mil. korun ročně.  Poskytovatelem je ENESA z ČEZ ESCO.

Projekt v ČVUT je v současné době největším svého druhu u nás. Škola v letošním roce investovala do energeticky úsporných opatření 234 mil. korun, ty se jí však díky využití energetických služeb se zárukou úspor (EPC) vrátí z budoucích úspor, jejichž výši má garantovánu smluvně.  „Velmi mě těší, že se nám daří koncept EPC postupně na českém trhu prosazovat. Důkazem je i toto ocenění. Děkuji Jeho Magnificenci, panu rektoru Vojtěchu Petráčkovi, a celému vedení ČVUT za jejich rozhodnutí se do takového projektu pustit, a dát tak dobrý příklad dalším veřejným institucím,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

 „Projekt to byl opravdu velký a na jeho začátku logicky byly obavy. V těchto dnech však máme téměř hotovo a od ledna příštího roku začínáme bedlivě sledovat provoz v našich budovách a sčítat úspory,“ popisuje stav projektu rektor ČVUT v Praze doc. Vojtěch Petráček.   

Porota soutěže ocenila i ekologický přínos projektu: roční úspora emisí CO2 je téměř 4 400 tun a náklady na vodné a stočné klesnou celkem o 5,1 mil. korun.

Pro společnost ENESA je to již druhé ocenění v této soutěži. První si odnesla za projekt Veřejná část energetického portálu města Písku, který zpřístupňuje vybraná statistická data široké veřejnosti.

Záznam z vyhlašování oceněných je zde

Organizátorem soutěže CHYTRÁ MĚSTA 2020, kterou zaštiťuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, je nevládní nezisková organizace SCII. Jejím cílem je definovat trendy, propagovat SMART CITY projekty a podporovat obce, města i kraje ve sdílení a dobré praxi využívání nejmodernějších postupů.