V Kongresovém centru přibude k EPC i fotovoltaika

29. listopad

V Kongresovém centru přibude k EPC i fotovoltaika
V Kongresovém centru přibude k EPC i fotovoltaika
V Kongresovém centru přibude k EPC i fotovoltaika

V Kongresovém centru Praha (KCP) začala výstavba největší fotovoltaické elektrárny v centru Prahy. Celkově na ploše 7 000 metrů čtverečních vyroste 2 080 solárních panelů, které ročně Kongresovému centru uspoří 5,5 milionů korun za elektřinu. Fotovoltaika doplní jeden z největších projektů energetických úspor v Česku, který v KCP provozuje ENESA, dceřiná společnost ČEZ ESCO. Projekt letos ušetřil centru 32 milionů korun.

„Kongresové centrum je společně vlastněno Českou republikou a hlavním městem Prahou a jsem rád, že jako veřejná instituce jde ostatním příkladem. Energetické úspory a nové obnovitelné zdroje je přesně to, co v současné situaci potřebujeme, abychom snižovali náklady na energie a zvýšili svou energetickou soběstačnost a nezávislost na energiích z Ruska,“ uvedl při návštěvě Kongresového centra předseda české vlády Petr Fiala.

„U českých firem i veřejných institucí pozorujeme v poslední době jasný trend: snižování nákladů na energie jde ruku v ruce s důslednou dekarbonizací a úsilím o celkově udržitelnější fungování. Naším úkolem v ČEZ je tomu co nejvíce napomoci. Největší fotovoltaika v centru Prahy doplní jeden z největších projektů energetických úspor v České republice a navýší úspory Kongresového centra o dalších více než 5 milionů,“ doplnil generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Výstavba fotovoltaické elektrárny, na které se vedle ČEZ ESCO podílí i společnost GreenBuddies, byla zahájena v průběhu českého předsednictví Evropské unie, při kterém hraje Kongresové centrum důležitou úlohu, protože je místem konání neformálních rad EU.

„O fotovoltaické elektrárně na střeše této obří budovy jsme uvažovali už před několika lety. I když máme sjednánu velmi dobrou cenu za elektřinu, dění na trhu s energiemi nás přimělo tento záměr urychlit a rozhodli jsme se s instalací začít ještě během českého předsednictví. Fotovoltaika nám ušetří asi deset procent spotřeby energií. Důležitá bude i technologická provázanost s dosavadním energeticky úsporným projektem, který u nás běží šestým rokem,“ vysvětluje Lenka Žlebková, generální ředitelka KCP.

Fotovoltaika za 1 Kč

KCP využije inovativní model ČEZ ESCO zvaný „Fotovoltaika za 1 Kč“. Elektrárnu o instalovaném výkonu 936 kWp tak získá KCP bez jakýchkoliv investičních nákladů. Náklady projektu totiž nese dodavatel ČEZ ESCO, který fotovoltaiku pro zákazníka postaví a následně ji bude provozovat. KCP bude investici splácet v ceně odebírané elektřiny. Po ukončení 13letého kontraktu Kongresové centrum FVE za pouhou jednu korunu odkoupí a dále si bude vyrábět vlastní energii.

Instalace vznikla i za podpory z Národního plánu obnovy, ze kterého byla poskytnuta v rámci výzvy „Fotovoltaické systémy“ Ministerstva průmyslu a obchodu dotace 6,4 miliony korun

Stavba fotovoltaické elektrárny v centru Prahy a o rozměrech větších, než je fotbalové hřiště, není jednoduchou záležitostí. Projektanti například museli zkouškami na vzorku panelů umístěných na střeše dokázat, že sluneční paprsky dopadající na jejich povrch nebudou oslňovat nejen blízké okolí, ale ani například návštěvníky několik kilometrů vzdálené Petřínské rozhledny. Navzdory těmto překážkám je tempo instalace rychlé – něco málo přes půl roku bude v čase dělit zahájení projekčních příprav a umístění posledního panelu.

Projekt EPC v Kongresovém centru

O snížení energetické náročnosti objektu se snaží vedení KCP už od roku 2016, kdy byl realizován technologicky unikátní energeticky úsporný projekt řešený metodou EPC, který provozuje společnost ENESA ze skupiny ČEZ ESCO. EPC znamená, že dodavatel za velikost úspor přímo ručí ve smlouvě.

 Díky modernizaci vytápění, vzduchotechniky, osvětlení a kogeneraci za 135 mil. korun se zde jen letos podařilo snížit náklady na energii o 32 mil. korun, což je o 8 mil. korun více, než má KCP každoročně garantováno smluvně až do roku 2026. Celková garantovaná úspora za 10 let existence projektu dosáhne nejméně 235 milionů korun a sníží spotřebu o 30 %.

„EPC projekt v Kongresovém centru si drží primát v oblasti technologické provázanosti, kdy se v maximální možné míře využívá synergie mezi vytápěním a vzduchotechnikou. Díky promyšlenému technickému řešení zde stoprocentně platí, že nejlevnější energie je ta, která se nespotřebuje. Fotovoltaika na střeše provoz budovy ještě zlevní, a navíc sníží uhlíkovou stopu objektu,“ vysvětluje Milan Dorko, generální ředitel ENESA.