EPC PRO MLADOBOLESLAVSKOU NEMOCNICI ZÍSKALO OCENĚNÍ V SOUTĚŽI APES

14. únor

EPC PRO MLADOBOLESLAVSKOU NEMOCNICI ZÍSKALO OCENĚNÍ V SOUTĚŽI APES
EPC PRO MLADOBOLESLAVSKOU NEMOCNICI ZÍSKALO OCENĚNÍ V SOUTĚŽI APES

Energeticky úsporný projekt pro Oblastní nemocnici Mladá Boleslav, který navrhla a úspěšně vysoutěžila ENESA, si odnesl čestné ocenění ze soutěže O nejlepší připravovaný EPC projekt. Soutěž letos již podvanácté vyhlašovala Asociace poskytovatelů energetických služeb.

Oceněný projekt je příkladem využití metody EPC tam, kde to dává největší smysl, kde se investice do úsporných opatření vrátí převážně z budoucích smluvně garantovaných úspor. Do projektu je zahrnuto 9 nemocničních objektů a celková investice se blíží 85 mil. korun.  

„Na střechách dvou pavilonů bude instalována FVE složená z více než 250 fotovoltaických panelů o výkonu 114 kWp, pracujeme i na rekonstrukci 10 vzduchotechnických jednotek. Všude, kde to bude možné, se výměna vzduchu bude řídit automaticky podle množství naměřeného CO2, upřesňuje Milan Dorko, generální ředitel společnosti ENESA.

Změny se dotknou i vnitřního osvětlení, jehož modernizace je dnes jedno z nejefektivnějších energeticky úsporných opatření. Vymění se 3840 zářivkových svítidel a žárovkových zdrojů za moderní LED osvětlení, což přinese dvou třetinovou úsporu elektřiny. Čistá návratnost investice do osvětlení tak činí 3,5 roku. Ještě zajímavějších výsledků lze dosáhnout u úsporných opatření na vodě, jejíž cena za posledních 20 let vzrostla na trojnásobek. Náklady na pořízení 232 perlátorů se vrátí už za rok od instalace.

Po modernizaci se spotřeba energie sníží o 20 procent a nemocnice za 10 let trvání projektu uspoří nejméně 80 milionů korun. Roční ekvivalent emisí CO2 činí 2 227 tun

Čestné uznání v soutěži vyhlašované každoročně APES si projekt zasloužil za třetí nejlepší cenu úspor, kdy jedna uspořená koruna za energie po dobu deseti let stojí nemocnici 1,08 koruny v investicích. K tomu se řadí i nefinanční přínosy, jako je zlepšení vnitřního prostředí pro personál i pacienty. „Díky projektu budeme mít nyní zaručeny optimální teploty v jednotlivých prostorách areálu nemocnice, tedy podle potřeb pacientů i zaměstnanců,“ vysvětluje Ladislav Řípa, předseda představenstva nemocnice.

První místo si odnesla Česká pošta za projekt pro malešické depo, druhou příčku získala nemocnice ve Vyškově a třetí skončilo řešení pro město Kadaň. Kromě Oblastní nemocnice Mladá Boleslav obdrželo čestné uznání i vedení Středočeského kraje.

Více informací o letošním ročníku soutěže O nejlepší připravovaný EPC projekt roku 2022 je zde