Energeticky úsporný projekt se MČ Praha 13 vyplácí

21. červen

Energeticky úsporný projekt se MČ Praha 13 vyplácí

Projekt Odpovědné školy Prahy 13 stál tuto městskou část 129 mil. korun. Díky němu však za 10 let ušetří ve třiatřiceti školních budovách 240 mil. korun za energie.  Loňský rok přinesl úsporu 25,66 mil. korun, což je více, než bylo smluvně garantováno. Proto se letos MČ Praha 13 rozhodla investovat 1,8 mil. korun do dalších energeticky úsporných opatření.

Historie

Před pěti lety se radní MČ Praha 13 nespokojili jen se zateplením školských objektů. Pro dosažení maximálních úspor za vytápění, elektřinu, vodu a přípravu teplé vody se rozhodli využít energetických služeb se zárukou úspor (EPC). Díky tomu nyní splácí investici ve výši 129 mil. korun z úspor, které mají smluvně garantovány od společnosti ENESA, a.s.

Současnost

Nedílnou součástí této služby je energetický management. Všechny objekty jsou napojeny na dispečink, který nepřetržitě sleduje a zaznamenává data o spotřebě energií. Tato data jsou průběžně analyzována. Z nich pak vychází návrhy na další zvýšení efektivity celého komplexu energeticky úsporných opatření.  V loňském roce doporučila ENESA zlepšit systém měření a regulace ve 12 školách. Výsledkem byla úspora spotřeby zemního plynu o dalších 3,5 – 5 %. Z těchto úspor bude letos financován nový kotel pro ZŠ Mládí, rekonstrukce vzduchotechniky v 6 objektech a modernizace osvětlení v ZŠ Kuncova. Počítá se také s řadou opatření pro zvýšení účinnosti kotelen v dalších 11 školách. Úpravy budou stát 1,833 mil. korun. Společnost ENESA na ně přispěje částkou 0, 6 mil. korun.

Praha 13 jako příklad dobré praxe

Projekt Odpovědné školy Prahy 13 předběhl svou dobu. Před sedmi lety o spojení zateplení budov a EPC uvažoval jen málokdo. Dnes je tato kombinace považována za mimořádně efektivní. I díky výsledkům MČ Praha 13 a dalších podobných projektů mají žádosti o dotace na zateplení s využitím EPC zelenou. 

Více o projektu najdete v Referencích.