Zlínští úspěšně šetří energii na školách

07. prosinec

Zlínští úspěšně šetří energii na školách

Energeticky úsporný projekt, který již devět let funguje ve Zlíně, ušetřil městu jen za posledních 12 měsíců 2,48 mil. korun za teplo a vytápění. Úspory za celou dobu trvání projektu činí 21,41 mil. korun. Nyní se na zajištění tepelného komfortu spotřebuje o 30 % energie méně, než tomu bylo před spuštěním projektu. Poskytovatelem je EVČ s.r.o. spolu s dceřinou společností ENESA a.s.

Na začátku byla investice ve výši 10, 5 mil Kč do řady úsporných opatření v základních a mateřských školách.  Prostředky byly využity zejména na nezbytnou modernizaci vytápění včetně individuální regulace teploty v jednotlivých místnostech. Nedílnou součástí projektu je důsledný energetický management, který dokáže navýšit úspory o dalších 5 %. „V 15 školách máme topení osazeno kvalitními regulačními ventily, které jsou napojeny na systém individuální regulace teploty. Díky tomu můžeme sledovat a regulovat teplotu v jednotlivých místnostech a to i podle jejich obsazenosti a provozu,“ vysvětluje Miroslav Adámek, primátor Statutárního města Zlína.

Zlínský projekt je mimořádně úspěšný. Letošní úspory jsou o 0,6 milionu vyšší, než mají zlínští garantováno desetiletou smlouvou. Topná sezona  2015/2016 je poslední, kterou zahrnuje smlouva. „Zatím máme oficiálně vyhodnoceno období do srpna 2015, ale už nyní vidíme, že projekt se Zlínu vyplatil. Proto uvažujeme o využití metody EPC při modernizaci dalších našich objektů i v budoucnu,“ doplňuje náměstkyně primátora Kateřina Francová.