Energeticky úsporné projekty ušetřily loni zákazníkům společnosti ENESA 134 mil. korun

02. duben

Energeticky úsporné projekty ušetřily loni zákazníkům společnosti ENESA 134 mil. korun

Rok 2015 byl pro společnost ENESA velmi rušný.  Dokončila realizaci energeticky úsporných opatření ve třech EPC projektech a na další dva uzavřela smlouvy.  Investice do těchto projektů se blíží téměř čtvrt miliardě korun.  Celkové roční energetické úspory u všech zákazníků překročily rekordních 134 mil. korun.  Konsorcium, jehož je ENESA členem, uspělo s projektem QUANTUM v evropském programu Horizon 2020. Expandovala na Slovensko. Její projekty bodovaly v soutěži o nejlepší EPC projekty roku 2015. Rekordy, tentokrát osobní, padaly na maratonských i kratších běžeckých tratích.

V roce 2015 oslavila společnost ENESA deset let od svého založení, ale pozici leadra trhu si udržuje již několik let.

Jen v loňském roce dokončila realizaci úsporných opatření :

  • v  Ateliérech a dílnách Národního divadla v Praze (investice za 12 mil. korun),
  • v  České filharmonii, budově Rudolfina (20 mil. korun),
  • v  objektech Městské části Praha 3 (40 mil korun).

Podepsala smlouvu na dva energeticky úsporné projekty:                              

  • v městských objektech Jablonce nad Nisou (26 mil. korun),
  • v Kongresovém centru Praha a.s. (126 milionů korun).

Posledně jmenovaný projekt je co do výše investice jeden z největších a technicky nejsložitějších projektů svého druhu v ČR. Po jeho dokončení by měly provozní náklady KCP klesnout o 23 mil. Kč ročně, což představuje snížení spotřeby elektrické energie, plynu a vody o 30 %.

Každá druhá koruna z ušetřených nákladů na energii v EPC projektech na území ČR připadá na projekty společnosti ENESA.

ENESA je součástí mezinárodního týmu projektu QUANTUM, spadajícího do rámcového programu pro výzkum a inovace EU HORIZON 2020.  Na projektu spolupracuje 14 partnerů z 11 zemí EU. QUANTUM si klade za cíl vyvinout a otestovat nástroje a postupy pro zavedení procesu řízení kvality v celém životním cyklu budov, a tím dosáhnout dalších úspor energií.  Získané poznatky přispějí k dalšímu zvýšení efektivity EPC projektů u zákazníků společnosti ENESA, stejně jako tomu bylo před čtyřmi lety v rámci evropského projektu Best Energy.

Tři nemocnice, investice za 1,8 mil. EURO, roční úspory v hodnotě 360 000 EURO. To jsou ve zkratce tři nové EPC projekty na Slovensku, které ENESA nyní realizuje pro provozovatele celkem 12 nemocnic, společnost Svet zdravia.

Na podzimní konferenci Asociace poskytovatelů energetických služeb byly vyhlášeny tři nejúspěšnější projekty řešené metodou EPC v roce 2015.  Odměna za druhé a třetí místo putovala do Jablonce nad Nisou a Kongresového centra Praha a.s. Oba projekty realizuje ENESA.

Na sklonku minulého roku se společnost ENESA stala členem Skupiny ČEZ, patří do nově vytvořené společnosti ČEZ ESCO, a.s.

Pro energetické služby se zaručeným výsledkem je charakteristická dlouhodobost. Smlouvy jsou podepisovány průměrně na 10 let a to už je běh na dlouhou trať . Možná proto tvoří běžci polovinu osazenstva společnosti ENESA. Tradičně se účastní pražského maratonu i půlmaratonu. Díky zakoupení startovného od charitativní organizace Světlo pro svět tak pomáhá zrakově postiženým v Africe.