PÍSEK A NEMOCNICE JIHLAVA OBDRŽELY TITUL VÝJIMEČNÝ PROJEKT EPC

19. listopad

PÍSEK A NEMOCNICE JIHLAVA OBDRŽELY TITUL VÝJIMEČNÝ PROJEKT EPC
PÍSEK A NEMOCNICE JIHLAVA OBDRŽELY TITUL VÝJIMEČNÝ PROJEKT EPC
PÍSEK A NEMOCNICE JIHLAVA OBDRŽELY TITUL VÝJIMEČNÝ PROJEKT EPC
PÍSEK A NEMOCNICE JIHLAVA OBDRŽELY TITUL VÝJIMEČNÝ PROJEKT EPC

Za účasti Karla Havlíčka, ministra průmyslu a obchodu, a řady dalších významných hostů, udělila Asociace poskytovatelů energetických služeb tři tituly Výjimečný EPC projekt. Získalo jej Město Písek za spojení EPC a Smart City, Nemocnice Jihlava za příkladný projekt ve zdravotnictví a Siemens elektromotory Mohelnice, kde funguje projekt s úsporou více než 50 % původních nákladů. Oba posledně jmenované projekty mají na svém kontě i titul Nejlepší evropský energeticky úsporný projekt roku. 

Chytrý Písek

Pro písecký projekt, na kterém se podílela vedle společnosti ENESA také MVV Energie, to není první ocenění. Jeho výjimečnost dokládá i účast ve finále soutěže EON Globe Award 2014. Písek je také držitelem titulu CHYTRÉ MĚSTO 2017 za projekt Veřejná část energetického portálu, na kterém se ENESA významně podílela. „O kvalitách projektu svědčily už první výsledky. První půlrok provozu přinesl úspory, se kterými se počítalo až po 12 měsících. Nyní se skutečná roční úspora standardně pohybuje kolem 3,4 mil. Kč, což je o 30 % více než ENESA garantuje,“ podotýká Václav Taubr, ředitel společnosti ENESA.  

Nemocnice Jihlava

I projekt v jihlavské nemocnici lze považovat za vzorový. Ještě v roce 2011 stály energie jihlavskou nemocnici průměrně 36,4 miliónů korun ročně. Od roku 2012 činí tyto náklady díky řadě úsporných opatření a důslednému energetickému managementu méně než 23 miliónů korun ročně. „Roční úspory se pohybují kolem 13 mil. korun. Při roční splátce investice devět miliónů tedy nemocnici ještě čtyři milióny korun úspor zbydou. Suma celkových nákladů na nákup tepla, elektřiny a vody se v příštích deseti letech sníží o celkem 132 milionů korun,“ vysvětluje výhodnost projektu ředitel Nemocnice Jihlava, p. o., MUDr. Lukáš Velev. Stejně jako v Písku, i tady si cení zlepšení kvality vnitřního prostředí.

Osobnosti EPC

Oceněny byly i osobnosti: Dana Kolářová, ředitelka PN Kosmonosy, za osobní nasazení, s nímž realizuje už třetí EPC projekt zahrnující 18 budov, které budou díky modernizaci šetřit energie a zvyšovat kvalitu vnitřního prostředí pacientům a zaměstnancům psychiatrické nemocnice. Titul byl udělen i Miroslavu Růžičkovi, který se významně přičinil ke vzniku EPC v Národním divadle. Tento první projekt nastartoval energeticky úsporné projekty v dalších objektech patřících do „skupiny“ ND (Stavovské divadlo, Státní opera, Anenský areál, Ateliéry a dílny ND) a inspiroval i další mimořádné projekty: Rudolfinum, Akademie výtvarných umění nebo Kongresové centrum Praha.  Cenu Osobnost EPC si odnesl také Vladimír Sochor, ředitel odboru energetické účinnosti a úspor Ministerstva průmyslu a obchodu. Díky jeho předchozím zkušenostem a znalostem z oboru se nyní daří využívat tuto metodu jako jeden z nástrojů naplňování cílů ČR v oblasti snižování energetické náročnosti. Ocenění obdržel i Michal Votřel, který se zasloužil o mimořádně široké uplatnění EPC v Pardubickém kraji, jenž je nejaktivnějším krajem v oblasti garantovaného snižování spotřeby energie ve svých budovách v ČR.

25 let EPC v číslech:

  • Termín zahájení prvního EPC projektu v ČR: 15. 11. 1994
  • Počet projektů za 25 let: více než 250
  • Počet objektů: 1100
  • Průměrná délka projektu: 8 let
  • Největší projekt: Kongresové centrum, investice 150 mil. korun
  • Investice do EPC projektů: 3,6 mld. korun
  • Úspory energie, které tyto projekty přinesly: 4,1 mld. korun
  • Ekologický přínos: 820 000 tun CO2 = emise jedné větší uhelné elektrárny = roční spotřeba 230 000 domácností