ŠÉFKA EK OBDIVOVALA EPC VE STÁTNÍ OPEŘE

19. červenec

ŠÉFKA EK OBDIVOVALA EPC VE STÁTNÍ OPEŘE

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová poprvé oficiálně navštívila Českou republiku. Přivezla nejen schválený Národní plán obnovy ČR, který obsahuje projekty za 180 miliard korun, ale přijela také propagovat nový klimatický plán Evropy, který stojí na výrobě energie z obnovitelných zdrojů a energetických úsporách.

S premiérem ČR se sešla v budově Státní opery, kde od roku 2009 běžel deset let energeticky úsporný projekt řešený metodou EPC. Projekt společnosti ENESA uspořil celkem 52 milionů korun a přes 17 500 tun emisí CO2 a 57 000 m3 vody. Základem modernizace byly nová kotelna i nové zdroje tepla a chladu, zpětné získávání tepla ze vzduchu, úsporné osvětlení nebo instalace spořičů vody.
Dodavatel ENESA z holdingu ČEZ ESCO také vše řídí pomocí chytrého systému, který umožňuje pracovat s předpovědí počasí a obsazeností sálu a podle toho upravovat vytápění nebo chlazení.

Jsem ráda, že jsem dnes měla možnost vidět renovaci klenotů z 19. století směrem k 21. století, ke klimatické neutralitě. Udělalo to na mě velký dojem a je to důkazem odhodlání České republiky pro udržitelnou budoucnost, kterou EU podpoří,“ uvedla Ursula von der Leyenová, kterou prováděl při její návštěvě v opeře Jan Burian, generální ředitel Národního divadla, jehož je opera součástí.

Těší mě, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová začala svoji návštěvu České republiky právě ve Státní opeře. Naše dceřiná společnost ENESA z ČEZ ESCO realizovala jeden z prvních úsporných projektů pro stát, a to dokonce už v roce 2009. Tato rekonstrukce mimo jiné dokazuje, že lze energeticky citlivě modernizovat i chráněné památky,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.