EPC V KONGRESOVÉM CENTRU PRAHA SI ODNÁŠÍ CENU ZA SOUTĚŽE ČEEP

22. duben

EPC V KONGRESOVÉM CENTRU PRAHA SI ODNÁŠÍ CENU ZA SOUTĚŽE ČEEP
EPC V KONGRESOVÉM CENTRU PRAHA SI ODNÁŠÍ CENU ZA SOUTĚŽE ČEEP

V úterý 20. 4. 2021 byly v pražské Betlémské kapli slavnostně předány tituly a další ocenění 18. ročníku soutěže Český energetický a ekologický projekt roku 2019. Energeticky úsporný projekt v Kongresovém centru Praha (KCP) zaujal porotu svojí komplexností a smluvně garantovanou výší úspory energie. KCP ušetří za 10 let energie za 213 mil. Kč, což představuje snížení spotřeby elektrické energie, plynu a vody o 30 %. Poskytovatelem projektu je společnost ENESA a.s. z ČEZ ESCO.

Ještě v roce 2014 náklady na elektrickou energii, plyn a vodu spolkly v KCP každoročně téměř 74 mil. korun.  O dva roky později se díky promyšlené modernizaci energetického hospodářství s využitím energetických služeb se zaručeným výsledkem (EPC) podařilo tyto náklady každoročně snížit o 30 %.  Investice do úsporných opatření ve vytápění, chlazení, vzduchotechnice, kogeneraci a osvětlení činily 126 mil. korun a od roku 2016 se postupně splácí z budoucích garantovaných úspor energie. K dalšímu zvyšování úspor slouží energetický management, jehož přínosy si společnost ENESA ověřila na několika obdobných objektech jako jsou Národní divadlo, Rudolfinum, Stavovské divadlo a další.  

„Pustit se do EPC projektu vyžaduje značnou dávku odvahy a trpělivosti, jen vyjednávání o rozsahu trvalo téměř rok. Ale nelitujeme. Výsledkem jsou modernizované technologie budovy, které nám garantují snížení spotřeby energií o 24 mil. Kč ročně. Reálná úspora v minulých dvou letech byla až 30 mil. Kč ročně. Pokud bychom šetřili méně, ENESA rozdíl doplatí.“ vysvětluje Lenka Žlebková, generální ředitelka Kongresového centra Praha.

Klíčovým principem modernizace v KCP byla komplexnost řešení. „Je jasné, že v takto rozsáhlém objektu vzniká velké množství odpadního tepla, které by bylo škoda nevyužít. Zde například teplý vzduch z gastroprovozů ohřívá čerstvý vzduch, nasávaný zvenku. Po zahřátí na příslušnou teplotu je pak vháněn do vnitřních prostor,“ vysvětluje jednu z technických vychytávek projektu Milan Dorko, generální ředitel společnosti ENESA.

Ocenění je výrazem uznání všem, kteří se na realizaci projektu významně podíleli, v prvé řadě však Martinu Jaterkovi.

Soutěž se letos konala pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva životního prostředí ČR, Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Na fotografii je Lenka Žlebková, generální ředitelka KCP a Milan Dorko, generální ředitel ENESA.