ENESA SE POSTARÁ O TEPLO PRO ŽATECKÉ

01. březen

ENESA SE POSTARÁ O TEPLO PRO ŽATECKÉ

Po loňském požáru biomasové kotelny vypsala Žatecká teplárenská a.s. veřejnou soutěž na obnovu poškozené kotelny za téměř 200 mil. korun. Vítězem soutěže se stala společnost ENESA z ČEZ ESCO, lídr v oblasti energetických úspor.

 Jak vysvětluje Stanislav Cífka, náměstek pro výrobu a distribuci z Žatecké teplárenské a.s., hlavním úkolem společnosti Žatecká teplárenská a.s. je dodávka tepla pro polovinu obyvatel Žatce na skoro 300 odběrných míst, což je cca 5 000 domácností a nebytových prostorů ve městě. Společnost rovněž vyrábí a dodává do distribuční sítě elektrickou energii vyrobenou jednotkou ORC. Obě tyto aktivity jsou zajišťovány zejména z biomasové kotelny, která je tak strategicky důležitým zařízením.

Rekonstrukce bude obnášet stavební práce související s demontáží požárem poškozené technologie, její výměnu a zprovoznění. Osazeno bude nové zařízení Kohlbach K8 – 9700 HTK, které se skládá ze spalovacího zařízení, výměníku pro odpadní teplo a ekonomizéru spalin s celkovým maximálním výkonem 9 790 kW. „Nejkomplikovanější bylo rozebrání střešního pláště a vyjmutí hlavního betonového nosníku,“ říká stavbyvedoucí Martin Šebek, manager staveb společnosti ENESA a.s., který má projekt na starost.

Plánovaná obnova biomasové kotelny bude dokončena 30. 11. 2024 a následně bude celé zařízení uvedeno do provozu.