ENESA expanduje na slovenský trh

23. červenec

ENESA expanduje na slovenský trh

V červenci podepsala společnost  Svet zdravia, a.s., provozovatel 12 nemocnic na Slovensku,  se sdružením firem ENESA a.s. a e-Dome s.r.o. smlouvy o poskytování energetických služeb se zárukou úspor třem nemocnicím. Smlouvy počítají s realizací energeticky úsporných opatření v hodnotě 1, 8 mil. EUR. Cílem jsou úspory energie v hodnotě bezmála 360 tis. EUR ročně, ze kterých pak bude investice do modernizace energetického hospodářství postupně splácena.

Změny k lepšímu se uskuteční nejpozději do jara příštího roku ve třech nemocnicích: Trebišov, Svidník a Žiar nad Hronom. V nich by měla být ještě v tomto roce realizována technologická investiční opatření, která přinesou garantované úspory nákladů na energie. Rozsáhlou rekonstrukcí projdou zejména kotelny a rozvody tepla a teplé vody. Radiátory topných systémů budou vybaveny regulačními ventily s termostatickou regulací. V budovách se stropním vytápěním budou jednotlivé sekce dálkově ovládány systémem individuální regulace vytápění.

Cílem našich snah bylo snížit náklady na energie v těchto nemocnicích a zvýšit komfort pacientů,“ vysvětluje Ľuboš Lopatka, generální ředitel sítě regionálních nemocníc Svet zdravia. Proto je součástí projektu také komplexní rekonstrukce topných systémů nemocnic. Díky ní lze předejít přetápění či nedotápění jednotlivých místností.

K energetickým službám se zárukou úspor (EPC) neoddělitelně patří také energetický management. Všechny nemocniční objekty budou napojeny na dispečink, který bude nepřetržitě sledovat a zaznamenávat provozní data a informace o spotřebě energie, vody a plynu. Průběžná analýza těchto dat přispěje k dalšímu zvýšení efektivity komplexu energeticky úsporných opatření. 

Energetické služby se zárukou úspor mají v Česku, dvacetiletou tradici. To byl jeden z důvodů, proč si Svet zdravia vybral českou společnost ENESA, která bude projekty realizovat ve sdružení se slovenskou firmou e-Dome. „S poskytováním EPC  ve zdravotnických objektech máme mnohaleté zkušenosti. V krajích Královéhradeckém a Pardubickém provozujeme projekty s  několika desítkami zapojených objektů. EPC v jihlavské nemocnici získalo v loňském roce cenu za nejlepší evropský projekt energetických služeb,„ doplňuje Ivo Slavotínek, ředitel společnosti ENESA a.s.